Крайната ни цел е дясно консервативно управление

Петър Москов и Росица Рачева
Петър Москов и Росица Рачева, учредители на КОД

Д-р Петър Москов в предаването „Тази неделя“ по БТВ, 31 март 2019 г. Пълното предаване можете да гледате тук.

Оценката на “Консервативно обединение на десницата” (КОД) за ГЕРБ е, че това е една партия без идеология.

Когато нямаш идеология, нямаш ясни цели и яснота за механизмите, по които ги постигаш, обясни д-р Москов и добави, че подобно управление е провал. Като министър на Реформаторския блок в коалиционен кабинет д-р Петър Москов е изпълнявал политиките, заложени в коалицонно споразумение.

Единственото свързващо межу ГЕРБ и мен е било изпълнението на коалиционното споразумение. Аз съм го изпълнявал, те са го изпълнявали. Мисля, че хората успяха да видят, че по почтен път, без да се краде, може да се прави политика.

Лични решения и съжаления

Ние съжаляваме за всеки един момент, в който смислен политически ангажимент се изоставя с аргументи защо не може и защо лошите са повече.

Аз съм лекар и вие като идвате при мене, очаквате да ви лекувам. Не очаквате да ви разкажа защо не мога да ви излекувам, защо колегите ми са лоши, защо ми е било кофти, защо атмосферата не създава у мен усещането, че мога да Ви излекувам пълноценно. От мене искате да Ви лекувам. От политиците трябва да искате да променят правилата, по които живеете, за по-добре, а не да Ви обясняват защо не могат да го направят. Не съжалявам за решението си да остана и знам, че хората видяха, че всяка една от стъпките, които предприехме, беше свързана със защита на обществения интерес и извършване на държавността.“

– д-р Петър Москов

Различни от всички останали десни

Консервативно обединение на десницата дава алтернатива на провала на целия либерален модел на демокрация. Сред съществуващите политически партии няма такава, която да си поставя и да отстоява целите, които КОД поставя. За нас очевидният провал на либералния модел на демокрация и моментните алтернативи от досегашните съществуващи партии изглеждат или като връщане към социаистически утопии, или като национал-социалистически крясъци за авторитарни режими от азиатски тип. Това не е алтернатива за България според нас и затова създаваме консервативна партия. На този очевиден провал на либералното трябва да се противопоставят не нови утопии, а трябва да се противопоставят принципите и политиките на консервативната демокрация.

Разликата между настоящата КОД и бившата ДСБ

Между КОД и началото на ДСБ има доста прилики. Между КОД и сегашното политическо статукво обаче има голямо количество разлики. В сегашното политическо статукво КОД вижда продължаването на защитата на либералния модел на прехода, продължаването на защитата на излъгването, на подмяната на дясното. Дясното е подменено по времето на прехода:

  • подменено от либерално и либертарианско;
  • подменено в целите си;
  • подменено в защита на икономика, базирана на ниска цена на труда;
  • подменено в борбата до свеждане на държавата до невъзможност да защитава функциите си.

Подмяната на прехода от името на дясното

Целият преход мина под влиянието на комунистическия партиен актив. Те отмениха дъжавността и го направиха от името на дясното. Те отмениха законността и реда и превърнаха прехода в мутренски и криминален. Те създадоха икономика, базирана на ниска цена на труда, за да може децата на бившите партийни секретари, сега да бъдат деца на видни предприемачи и вместо правителствени Волги да имат частни Мазерати-та.

КОД срещу зеления екстремизъм

Политическите противници на КОД са Българската социалистическа партия (БСП) и Движението за права и свободи (ДПС), т.е. носителите на социалистическия и либералния експеримент в българското политическо общество. Останалите политически партии нямат такова голямо значение. Смисълът на това е противопоставянето по ясна идеологическа линия. Ако избирате между КОД и настоящото управление, трябва да кажете, дали заставате зад позицията на КОД, че дясното трябва да се противопоставя срещу зеления екстремизъм, защото зеленият екстремизъм ще доведе до нещо много по-страшно в България.

Москов срещу Кънев, консервативно срещу либерално

“Петър Москов отстоява десни консервативни позиции, а Радан Кънев е член на либерална формация, която защитава зелен екстремизъм.”

д-р Петър Москов

Противопоставянето между либерално и консервативно не е фикция, а е нещо с реален резултат върху живота на всеки. Когато либералното, което се нарича дясно и което от името на дясното подмени прехода, казва “Защо да не направим експеримента и да вземем да унищожим държавата и да оставим образованието и здравеопазването на интересите на пазара?” До какаво да доведе – до болни и необразовани хора. Либералното и социалистическото е експеримент. Консервативното е правила и ценности, които връщат към нормата. Това е разликата.”

ВМРО и НФСБ – да, десните партии – не

КОД е консервативна, дясна, европейска партия. Целта на нейното създаване е формирането на дясно-консервативен център в българската политика, с нарастващо влияние. Крайната цел е дясно консервативно управление. . Нещата, зад които заставаме ние, са точно противоположното на това, което говори либералното. В този смисъл няма място за цепене, има място за формиране на дясно-консервативен център, вдясно от центристко-народните партии като ГЕРБ.