В Пловдив завързаха черни ленти на нарочени за сеч дървета заради пътен обект

20-ина протестиращи се заканиха да атакуват строителното разрешение в съда

В града не е правено кръстовище на две нива повече от 20 г.

Надписи „Обречено на смърт“ бяха поставени върху дърветата, които трябва да бъдат отсечени от южната страна на бул. „Марица“ в Пловдив във връзка с пробива до Водната палата.
20-ина недоволни от строителството на бъдещото транспортно съоръжение, чийто старт беше даден в сряда, се събраха на протест, предвождани от местната лидерка на партия КОД и бивш общински съветник Пепа Деведжиева.
Предвижда се да паднат 63 дървета от страната на булеварда, както и да бъдат унищожени изградени паркоместа.
„Цял свят се бори за зелена система. Говорим за мръсен въздух, за децата ни, а това безумие – да изсечеш дърветата и да унищожиш това облагородено пространство, за да налееш асфалт, е пълен абсурд“, каза Деведжиева.
В деня на първата копка тя и сподвижниците й скандираха „Спрете се“ и „Оставка“. Днес, в почивния ден на призива им откликнаха малцина. Сред тях беше 70-годишна, която не пожела да си каже името. „С детето ми живеем тук. Това е единственото облагородено място, където можем да излезем. Всичко се прави, за да се усвоят едни пари преди кметските избори догодина“, смята тя.
На протеста присъства и бившият зам.-областен управител Николай Василев. „Ще се опитаме да обжалваме в съда строителното разрешение за пробива“, обясни той.
В момента недоволните продължават да поставят черни ленти на нарочените за отсичане дървета и с тях закрепват надписите. Хора от близките блокове също са готови да изразят недоволството си с подписка.
9,2 млн. лева ще бъдат вложени в изграждането на пробива. Средствата са от заем. Срокът за изграждане е 17 месеца. Няма да има леви завои, а колите ще вървят направо и ще могат да завиват само надясно.
Според зам.-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев това съоръжение ще разтовари чувствително трафика в централната част на града. По думите им подобен обект – кръстовище на две нива, не е изграждан в Пловдив повече от две десетилетия.