Ивайло Караньотов, КОД: Румен Радев е опасен за България

Не мога да си обясня заслепението у някои хора – абсолютно необяснима любов към Русия, която ни е носила толкова беди исторически

Изключително изпуснато е  образованието по история – дали е умишлено, дали е нехайство…  

Ние от КОД сме за тотална лустрация, казва кандидатът за депутат

Интервю на Илиана Славова

– Г-н Каратньотов, кой е най-големият проблем пред България в сегашния момент?

– Има един огромен проблем, който трябва да се реши час по-скоро – Румен Радев. Защото ни връща години назад. Излага ни, всеки нормален българин се срамува от неговата позиция и от неговите декларации. В момента той според мен е най-голямата опасност, защото от него идват всички други по-малки опасности като позицията ни в Европа, позицията ни спрямо Украйна… 

– Смятате ли, че с позицията си Радев може да компрометира България до такава степен, че да откъсне страната ни от ЕС и НАТО?

– Той не е сам за съжаление. Има огромна руска агентура в България. Всички тези малки проруски партийки, които явявайки се по телевизиите, създават впечатлението, че са мнозинство… Всичките леви партийки – абсолютно безсмислени, но спонсорирани. Те оказват влияние, като създават впечатление за мнозинство – по-семплият избирател да си каже: „тези са повече, я аз да гласувам за тях“.

– Каква трябва да е позицията на България към Украйна и към руската инвазия? 

– Не е сложно – да не сме предатели, да не сме йезуити. Позицията се знае, тя е общочовешка позиция. Тя не е на някоя политическа гилдия. Ясно е – едни хора нападат други хора, за да вземат тяхното. Където и да се случи това – дали някой на улицата  краде чанта, или краде цяла държава, моралните норми са едни и същи. То няма приказка на чия страна да бъдем.  

Не мога да си обясня заслепението у някои хора, някаква абсолютно необяснима любов към Русия, която ни е носила толкова беди исторически. 
Отдавам го на тази огромна агентура.

– Коя е основната причина за податливостта на подобни заблуди –  пропагандата или пропуските в образованието?

– Може би най-вече пропуските в образованието ни, има страхотни пропуски по отношение на историята. Разговарям с млади хора – това, което ми казват, начинът, по който говорят, тяхната логика показва, че не познават истинската история. И хора образовани, учили на Запад, притежаващи всяка възможна западна благинка, богати хора, са в някаква степен русофили. Нищо не знаят, безпомощни са.
Изключително изпуснато образование – дали е умишлено, дали е нехайство…  

– Какъв е пътят за позитивна промяна? Представител сте на дясна партия – кои са десните инструменти, с които България може да бъде изведена от кризата?

– Ние казваме – работа, работа и пак работа. Чърчил така е казал: „Нищо друго не мога да ви предложа,  освен кръв, труд, сълзи и пот.“ Ние почти това  казваме. Не казваме, че до шест месеца това ще доведе до положителни  резултати. 

Много хора искат всичко веднага, в този момент, във вид на подаяние. 

Социалните държави стигнаха до степен на социалност, която е някакъв вид пролетаризъм. Икономиките замират, а после, когато дойдат десните мерки, икономиките са съвземат, натрупват се пари. После отново идват левите, социалдемократите, либералите – и започват да раздават парите.

Давам си сметка, че сме изправени срещу популизма, десните инструменти са непопулярни.

– Истината може да не е така привлекателна както популисткото говорене, но има ли друг път за истински действена политика освен истината? 

– Няма. Светът е разделен на две – едните хора са неработещи, другите са работещи. Има едни хора, които работят, спазват правила, гледат да влагат парите в просперитет, в нещо напредничаво, а другите консумират. Винаги тези, които не работят, ще завиждат на тези, които работят, защото обикновено те са по-умните, по-знаещите, по-можещите. Не може светът да стане рай.

У нас, освен всичко друго, ни тежи и комунистическото наследство… 

Ако комунистите имаха акъла да кажат само две думи: „Извинявайте, виновни сме“,  всичко щеше да върви по мед и масло. Но не го казаха. Всичко беше нагласено. Всички, които получиха възможност за голямата търговия, са или висши партийни функционери или децата им. 

Ние от КОД сме за тотална лустрация. Става дума не за всички свързани с бившата комунистическа партия, а за свързаните с Държавна сигурност – те са най-вредните.

– Кои са хората, към които искате да отправите послание в тази кампания?

– Може би към младите хора, които се прибират от Америка, Западна Европа. В тях ми е надеждата, защото в главите им вече е вкарана друга култура, която ще приложат (дори несъзнателно), ако им се даде възможност. Към тях се обръщам – да продължат и тук да работят така, както са работили там.

*интервю от faktor.bg