Към ГЕРБ: В застой сте, момчета. Ние сме в дясно и ще ви дърпаме вдясно!

Петър Москов и Любомир Канов, учредители на КОД

Д-р Любомир Канов в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” по Българската Национална Телевизия, 30 март 2019 г. Пълното предаване можете да гледате тук.

Всички искат да са консерватори, никой не иска да е либерали

Тенденцията консервативните идеологии да набират полулярност е радостна. Същевременно има много фалшиви патици, които плуват под това има в политическото езеро. Нашето намерение е да сложим десницата наистина вдясно. В момента десницата се представя, като един доста разпилян и насипен проект, от разнородни идеи, много от които са всъщност леви, зелени и всякакви други. Липсва обаче консервативното начало, а то почива на няколко основни принципа: да има в едно общество ред, да има справедливост, да има здрав разум, да има работещи решения, които са доказани и да се спре с различните утопични лашкания на обществото в ляво и дясни.

Зелените, ДСБ и „Да, България“ – ляв център?

Неясни, аморфни, недостатъчно десни и смесени с леви либерални възгледи, но представящи се за десни – това са партиите, съставляващи Демократична България. Има една неяснота, която ние ще се стремим да поправим. За нас е неразбираема динамиката на хора, които са били в една политическа формация, а след това в друга и все пак не успяват да постигнат целта си и да изградят образа на едно много ясно и категорично дясно.

КОД на политическата ос

Ние имаме за основен политически противник червените БСП и либералните ДПС. Спрямо ГЕРБ: представете си широкия гръб на Борисов, както го измерва Берлускони с педи, ние сме от страната на дясното му рамо – ние сме в дясно от дясно-центристката ГЕРБ. Ние наистина възнамеряваме да бъдем ясно разграничени от ГЕРБ, тъй като считаме, че много от техните намерения и политики изпаднаха в застой, не се движат и няма прогрес по много важни теми и в много области.

Тихото дясно мнозинство

Запознати сме с възгледите, че в дясно не са чак толкова много хората, че това е градска десница от умно-красиви, сравнително малобройни образовани хора, които са много капризни. Всъщност, според социологията в България над 60% от хората се обявяват като десни. Може би има така нареченото тихо мнозинство, което всъщност политически пасува, защото няма кой да изрази неговите възгледи по-точно. В този смисъл ние ще се стараем към максимална точност на нашите принципи.

КОД и патриотичните партии – възможна коалиция?


Припокриване на определени разбирания съществуват между КОД и Патриотичен фронт и ВМРО, но споделянето на определени ценности и възгледи с патриотичните формации не непременно означава коалиция или политическо обединение.

В България царува един начин на мислене, който е характерен за някои психопатологични състояния, които в психологията се наричат гранични. Това са хора, които не познават други отговори, на който и да било въпрос, освен „да“ или „не“, черно или бяло. Те не могат да разберат, че има хора, които са частично прави, дори политически и са неспособно да отделят доброто, в това, което казват тези, които не харесват. Цялото противопоставяне в България води до един постоянен раздор и една многогласна крамола, вместо един разумен диалог.

Д-р Канов

Световната политическа сцена в последните години

Последните може би 50 години в света се установи един ляв неолиберален културен диктат. Това означава, че моралът беше релативизиран, започнаха едни мултикултурни и социални движения, които бяха центрирани около това, да се намери жертва. Обществата започнаха да се делят на различи групи по интереси, които се защитаваха за сметка на останалите. Това породи противодействие и битки между хората по расови, дори полови принципи. Цялата тази културна революция от 60-те години стигна до своя абсолютен абсурд и хората най-накрая се разбунтуваха. Проява на този бунт е Тръмп в Америка и Брекзит в Англия. Проява на това са и тези крайно десни партии, възникващи в Германия, в Италия както и това, което става в средна Европа.

В кого е вината

Под маската на свободата всъщност се възцари несвобода. Под претенцията, че тези либерални хора носят освобождение, те започнаха да налагат несвобода. В своята същност те са неомарксисти. Произхождат още от Франкфуртската школа, още от Сартр, ако щете, имало е симпатизанти на Сталин, на комунизма, леви френски интелектуалци, както добре знаем от Солженицин. Тези хора, които са всъщност марксисти в същината си, след пропадането на зверския комунизъм, който е дериват на марксизма, опитаха през задната врата с мекия вариант на неолибералния тип социализъм, който обаче се продава като свобода и даже като дясно в някакъв смисъл, защото дясното представлява свобода на индивида.

Глобалният троцкизъм

Сорос е глобалния троцкизъм, където, парадоксално, милиардери се борят за един глобален ляво-либерален вид интернационален социализъм. Това е интернационализъм в други дрехи. Той се бори за уеднаквяване, глобализъм, изличаване на националните различия, семейството се атакува. Това са много големи амбиции на хора, които искат да променят света и човека; да подобрят човека. Това, което винаги е било амбиция на социалистите и комунистите – да направят нов човек, който ще бъде полукафяв, нерелигиозен, не е ясно от какъв пол.

Посланиято на КОД към ГЕРБ

В застой сте момчета. Ние сме в дясно и ще ви дърпаме натам!


Д-р Любомир Канов е психиатър и писател. Завършил медицина в София в 1971 г, специализирал психиатрия и работил до 1977, когато е атестуван и осъден за контрареволюционна дейност, целяща подкопаването на социализма у нас и в СССР. Излежава присъдата в Старозагорския Затвор. Емигрира в Канада и САЩ през 1984 г, където отново практикува като лекар и американски психиатър. Работи като директор на Клиника за психично здраве и като частно практикуващ до 2016 г, когато се завръща в България. Отличен е с диплома “Top American Psychiatrists” за 2004 г. Публикувал е пет белетристични книги и е носител на Националната награда на българските писатели за 1992г. Женен, има един син.