КОД настоява за спешна промяна на имената на столични улици и булеварди

КОД настоява за спешна промяна на имената на столични улици и булеварди.
Българската история, национален дух и култура са повод и за лична гордост на всеки от нас, която ни задължава да настояваме основните булеварди и улици в столицата ни да носят имената на наши  именити  съотечественици.

Открито писмо до кмета и до общинските съветници на София

Националното ръководство на КОД настоява Столичният общински съвет спешно да разгледа предложение за преименуване на няколко улици в София с важно символно значение – бул. Цар Освободител, ул. Московска, ул. Граф Игнатиев, бул. Скобелев, ул. Гурко.

Решението тези централни столични артерии да носят имена на чужди царски офицери, докато на българските царе и национални герои, възрожденци, строители на Българската държавност и именити представители на българското изкуство и култура биват кръщавани само малки квартални улички, винаги е изглеждало чуждопоклоническо и неуважителлно към собствената ни история и национална култура. Днес обаче, след вероломното нахлуване на руските войски в чужда мирна държава, преразглеждането на това решение е наложително и би било израз не само на свободолюбието и привързаността към демокрацията на българите, но и акт на национална зрялост и достойнство.

Националното ръководство на КОД настоява общинските съветници в София да надскочат тяснопартийните си съображения и спешно да заменят имената на изредените улици с имена на достойни българи, чиито горди наследници сме ние, днешните български граждани. 

Столичните политици трябва да прекратят съучастието си в подмяната на българската история и да дадат шанс на децата, младите хора и всички ние да се оттървем от дълбоко втълпените исторически заблуди за намеренията и действията на Руската, Съветската и Постсъветската Империя относно нашата Родина, лъжливо увековечени в имената на централни улици и булеварди в нашата столица. България има много имена, с които да се гордее и няма никаква причина да не си възвърне националното достойнство особено днес, когато войната на Путин в Украйна показа истинското лице на Империята.

Българската история, национален дух и култура са повод и за лична гордост на всеки от нас, която ни задължава да настояваме основните булеварди и улици в столицата ни да носят имената на наши  именити  съотечественици.