Консервативното означава съхраняване на ценности

Ралица Кирилова и Боян Стефанов, учредители на КОД

Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб и един от учредителите на КОД гостува в студиото на програма “12 плюс 3” по радио БНР Хоризонт. Пълното интервю можете да чуете тук.

Консервативно обединение на десницата“ (КОД) няма за задача да бъде поредната дясна партия, както лесно би могло да бъде представено. КОД иска да каже нещо съвсем ново на терена на партиите, но всъщност никак не е ново за българските граждани и избиратели.

Това е, че от много години, в десетилетията на либералния преход, ценностите на нашия народ са подменяни усилено, а от там и материалното е поставено на плоскост, която не е естествена и е в краен разрез с традициите и с това, което нашите деди са отстоявали.

Грешките все пак са поправими и формациите, които до този момент са се наричали десница, не са били, в крайна сметка, истинска такава.

КОД спрямо предходните десни партии

КОД ще се опита на дело да въплъти това, което твърди. Искаме да покажем какво наистина е дясното, а то е консервативно. Това е истинското дясно. Консервативното означава съхраняване на ценности.

Ценностите, не просто не са съхранени, а са подменяни и унищожавани.

Смятаме, че това, което хората говорят по къщите си, за това как трябва да изглежда България и какви трябва да бъдат символите, с които ние се заявяваме, не се отстоява достатъчно, включително от партиите до момента, които имат дясна заявка.

Етап на развитие и планове в обозримо бъдеще

На този етап КОД е приела политическата си декларация и нейното оповестяване в медиите е вече факт. Предстои учредяването на формация. Сред учредителите на партията са имена като д-р Любомир Канов и изявяния политик от десницата – Ралица Кирилова. Д-р Петър Москов, като най-разпознаваемото лице, ще заеме своето място като лидер на партията. Надяваме се, че партията ще успее да се регистрира и да има възможност да участва в евроизборите.

Програма и визия

Въз основа на политическата декларация предстои да се изработи предизборна програма. Посланията на КОД ще бъдат представени с абсолютната убеденост, че са разбираеми и привлекателни за огромна част от избирателите. Партията ще поиска тяхната подкрепа и тогава, разбира се, топката ще бъде в избирателите.

“Отцепилият се” десен политик ?

Първо, нека припомним, че д-р Петър Москов не е бил член на СДС. Той беше част от ДСБ, от където беше изключен. Когато един човек е избран от Народното събрание за министър, не винаги оставката е най-отговорното действие. Много често гражданите са изкушени да пожелаят оставката на един или друг политик, а това не винаги е изходът от една криза. ДСБ, като част от тогавашния Реформаторски блок, беше поела известни ангажименти в управлението на страната и беше излъчила д-р Москов като министър. В този смисъл, конкретната партия, която го излъчи в рамките на тогавашната коалиция, се отдръпна от своите ангажименти и в последствие го изключи.

Малките десни партии, които не успяха да съберат подкрепа

Наблюдаваме един и същ повтарящ се модел на поведение на партиите, които наистина се отцепват една от друга. Те искат да живеят в настоящия либерален модел и имат заявката, че искат да го реформират.

А всъщност, нашата идея, че те се опитват да реформират, в този смисъл – да поправят, нещо, което може би е непоправимо. Всички тези партии повтарят това.

Потенциални партньори

КОД разпознава дясното като силно консервативно оцветено. Това означава, че то трябва да стъпва на:

  • християнски ценности, произтичащи от самото християнство;
  • разумен патриотизъм, разбираем и упражняван от повечето българи;
  • разумно разбиране за икономиката и пазарните отношения.

За нас, само заявка за принадлежност към дясното, не е достатъчна. Ние ще търсим дясно-консервативни партньори, ако се стигне до там, да търсим партньор изобщо. Има партии, които може би интуитивно достигат до заключения, до които и ние достигаме, но нашата претенция е, че ние много по-осъзнато твърдим заложеното в политическата си декларация.

Последните политически скандали

Две са основни причини, които правят тази дейсвителност тъжна. Едната причина е, че ние отиваме от скандал в скандал. Настоящият не е изолирано явление, той следхожда и предхожда други подобни. Това е един системен проблем, в който утвърдилите се големи политически играчи, се замерват с компромати. За нас, този маниер е неприемлив. Ако някой е прегрешил, ако някой е допуснал незаконно или неморално поведение от своя страна, би следвало на конкретната личност или юридическо лице, да му бъде търсена отговорност, а не да се измества политическия дебат на тази плоскост.

Боян Стефанов е председател на Младежки Консервативен Клуб. МКК е създаден през 1999 г. Включва широк кръг от млади общественици и представители на академичните среди, споделящи консервативни, християнски и патриотични ценности. По традиция, клубът приема членове след преминаване през сложна процедура за прием. След навършване на 40 години те остават членове на клуба, но без право да участват в управителните и контролните му органи.