Костадин Марков, бивш зам. кмет на Бургас и депутат от СДС: В Бургас доказахме, че е възможно дясното управление, с КОД ще го постигнем и в цялата страна

1. Защо толкова СДС-ари в Бургас подписаха преди седмици „призива на съюза на десните свободни българи“ напуснахте СДС, какво се случи?

–  Може би проблемът беше, че винаги сме се явявали сами на избори, без да разчитаме ГЕРБ и след това сме преговаряли на базата на резултат, който сами сме постигнали. По същия начин бяха сливенската, кюстендилската и други организации на СДС, които имаха собствени съветници. Преди време, изброените организации бяха изключени. Националното ръководство на СДС отлюспва всички, които не са съгласни с превръщането на СДС в безлична присъдружна на ГЕРБ.  Група дребни политически гризачи, откраднаха СДС от свободните хора. В последните години СДС няма нито една сериозна политическа позиция.  Има един депутат Румен Христов. ГЕРБ-жени е с по-голямо влияние в коалицията ГЕРБ-СДС от партията, променила България(СДС).

2. Да разбираме, че сте против коалиция с ГЕРБ ли?

–  Факта,че толкова масово подписахме „призива на десните свободни българи“,говори, че не сме против коалиция. Ние сме срещу унищожаването и претопяването на СДС. На практика няма такава коалиция, защото СДС вече не съществува. СДС-ари бяха изхвърлени и заменени с приближени на ГЕРБ. Преди години първи ние в Бургас направихме коалиция с ГЕРБ, но на равноправна основа, като ангажирахме най-доброто от двете партии в управлението на града и го превърнахме в най-добрият град. Това е истинска дясна коалиция, полезна на гражданите, а не сгушени в общи листи, чакащи команда от „началника“, както ГО назовава Румен Христов.

3. Масово ли е преминаването на хора от СДС-Бургас в КОД?

–  СДС-Бургас е истинска организация с различни хора, някои от тях ще си останат там където е марката, но всички активни хора от местната организация, които работиха за успешното управление на Бургас вече работят за листата на КОД, като водач е Станимир Апостолов – втори мандат заместник председател на местния парламент от синята листа.

4.  В идеологически план, трудна ли беше тази промяна за вас?

– Не. Получи се съвсем естествено и бързо. КОД е пристана за десни и свободни хора, които никога няма да се коалират с наследниците на комунистите и винаги ще работят с партньори а не с “ началници“. Очевидно нямахме път към коалицията „Кирчо, Атанас, Асен и аз“ от вулгарната песен за „кака Дора“, както наричам аз обединението между ПП и ДБ.  Нямаме път и с тези, които зоват – България на три морета, а със сигурност не могат да изброят и моретата, както наскоро се изрази един университетски преподавател. Можем да бъдем там където вярват в традициите и десни ценности и мразят шушумушенето със зелени и всякакви други левичари. Там където не отричат революциите и Настимирстването по площади, а предпочитат еволюцията. Там където се почита християнското семейство, там където се стремят към обединена и силна Европа, но опазена от зелената либерална вълна – в КОД.

5.Има ли бъдеще десницата, има ли бъдеще КОД?

– Много хора се надяват, други като лидера на КОД, Петър Москов вярват, че е възможно силно дясно управление в България. Разликата е, че аз и моите колеги от Бургас ЗНАЕМ, че то е възможно, защото го постигнахме. Със силна дясна коалиция превърнахме Бургас в най-красивия, най-привлекателния град в България. Направихме го в Бургас, ще го направим и в България. Убеден съм, че дясното обединение е възможно и успешното бъдеще на България.