О. З. полковник Диман Георгиев, КОД: Знае ли президентът, че носи наказателна отговорност за предателство и застрашаване на националната сигурност на България?

О. З. полковник Диман Георгиев е експерт по международна и национална сигурност, кандидат за народен представител от партия КОД. Полковникът поставя 6 въпроса пред президента Радев и служебното правителство

Изказването на министъра на отбраната Димитър Стоянов: “Путин е агресор, надявам се Украйна да обърне хода на войната” е ясен индикатор за това накъде ще се опита да поеме Радев. Така нареченият Митко SMS-а е човек, който “атакува” само тогава, когато президентът обръща “палачинката”. Като секретар на президента пръв хвърли камък по премира Кирил Петков, преди да са изтекли 100-те дни на правителството и постави началото на битката за свалянето му.

Днес, когато става ясно, че Украйна печели войната, че общественото мнение в България рязко се обръща и ще търси политическа и наказателна отговорност на Радев за предателствата, които извърши, очевидно започва нова смяна на курса.

Но, ние помним! На Радев предстои да отговаря на много въпроси. Той трябва да си каже:

1. Кой му подаде информацията, която го накара да твърди, че войната ще свърши до дни и съдбата на Украйна ще се решава на масата на преговорите. Нашите служби или тези на Кремъл?

2. Има ли Радев служби и съветници, които да му кажат какво става в Украйна и да го посъветват да не преговаря с руски компании, подчинени на Путин?

3. Наясно ли е пРезидентът, че водейки такива преговори той, освен че застрашава националната ни сигурност, извършва престъпление по служба, превишавайки правомощията си, съгласно конституцията?

4. Наясно ли е Радев, че страната ни има съюзнически задължения по линия, както на НАТО, така и на ЕС? На кого е съюзник той лично и чии интереси защитава в ролята си на президент на България? Наясно ли е, че с действията си превърна България в нежелан, ненадежден и презрян партньор за държавите от свободния свят?;

5. Дават ли си сметка Радев и съветниците му, че ще останат в историята ни като национални предатели?

6. Мислят ли, той и приближените му, че няма да носят наказателна отговорност за предателствата, които вършат и за националната катастрофа, към която ни тикат.