Петър Москов до Денков: Изискайте от новия областен управител премахването на МОЧА да е приоритет.

С писмо до премиера, лидерът на КОД Петър Москов настоява, премиерът да изиска предварително от новия областен управител на София лично да се ангажира с премахването на паметника на Съветската армия от центъра на София.

До:

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПОЗИЦИЯ

на

ПП КОД относно назначаване на Областен управител на Област София и изпълнение на Решение № 168/09.03.2023 г. на Столичния общински съвет

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, 

Използвам възможността да Ви поздравя за избирането Ви за Министър-председател на Република България, както и да Ви пожелая успех в нелеката работата, която Ви предстои по възстановяването на държавността и нормалното институционално функциониране на парламентарната ни република във вътрешнополитически план, както и по утвърждаването на образа на страната ни като доверен евроатлантически партньор в международен план. 

           Именно в тази връзка, за изграждането на нормалния европейски облик на страната ни пред света и с оглед необходимостта в организационен план от назначаване на Областен управител на Област София, който да провежда държавната политика на местно ниво, ние от Политическа партия „Консервативно обединение на десницата“, се обръщаме към Вас с призива, ръководеният от Вас Министерски съвет, на основание чл. 143, ал. 2 от Конституцията, да назначи на тази позиция човек с необходимия морал и политическа смелост, на когото да възложите въз оносова на правомощията, дадени му в чл. 18, ал. 1, изр. първо и чл. 29, ал. 2 от Закона за държавната собственост, незабавно да предприеме действията необходим за изпълнението на Решение № 168/09.03.2023 г. на Столичния общински съвет, за демонтиране и преместване паметника на съветската окупационна армия от центъра на нашата столица. 

           В този исторически момент, когато на територията на Европа се водят най-ожесточените военни действия след Втората световна война, предизвикани от необоснованата агресия на Руската Федерация, когато България, Европа и целият цивилизован свят са подложени непрестанно на руските хибридни атаки, то именно в този момент съществуването на този обиден символ на отколешния руски стремеж за принизяване на националния ни суверенитет хвърля мрачна сянка върху имиджа на страната ни като достоен член на европейското семейство. Премахването на този отблъскващ символ, вярваме, че ще даде недвусмислен сигнал както към нашето общество, така и към света, че европейският път на България е исторически предопределен и необратим.