Петър Москов, КОД: Спрете войната с производителите

Пътят за реално вдигане на доходите, за сериозно увеличаване на пенсиите, за борба с демографските кризи, за инвестиции в образованието и здравеопазването е един – освобождаване на пазара, на предприемачите, на бизнеса. Спиране на войната с производителите, спиране на всякакви социалистически практики, като тавани на цени, борене на спекуланти, наказателни данъци върху печалбата и измислени и ненужни регулации. Това води до дефицит, намалено качество и покачване на цените. Това заяви лидерът на КОД Петър Москов на среща със симпатизанти в Бургас. Социалистическото управление на всички последни правителства е довело до затваряне на 30% от производителите в селскостопанския сектор през последните 5 години, поясни той.  И сега същите тези политици се чудят защо качеството е ниско, а цените са високи. Отговорът е – защото вашият социализъм убива пазара и производството. Производителят трябва да може да инвестира и да разширява производството си, трябва да подобрява качеството, трябва да има печалба. Само това може да направи една държава богата, а гражданите и сигурни и проспериращи, а не раздаване на помощи и харчена на нови и нови данъци, твърди Москов. Защото само свободният пазар и повишеното производство могат да произведат допълнително пари, които да обогатят държавата и гражданите.  Това, което правят последните управления и на ГЕРБ, и на ПП, ДБ и БСП. и на служебните правителства на Радев е само трупане на заеми, задължения и инфлация. Сега, в предизборната кампания продължават със същата лъжа., обвини ги лидерът на КОД. Защото, според него, като раздават помощи, те ги взимат от нашите пари и на нуждаещите се подават левчета, а на приближени фирми, като Лукойл, дават милиони. Това води само до скок на цените и инфлация. Доходите ни не могат да бъдат функция от решение на партиен конгрес.

Има огромна разлика от това доходите да се увеличат заради повишено производство и това да се увеличат с партийно решение на ГЕРБ или ПП, обясни Москов.  Защото в единия случай има пари от пазара, в другия има измислени пари в джоба ни и при същото малко количество стоки на пазара, което само обезценява парите ни. Това е причината и за тази нагла лъжа към пенсионерите, че без наличния ръст на икономиката някой ще им увеличава пенсиите, и това наистина е обидно, защото те са в тежко състояние и не могат да оцеляват без помощта на децата си. Но да им кажеш тази лъжа, която да доведе до това, че с новите увеличени пенсии не могат да купят дори същото количество кашкавал като със старите, е обикновен социализъм. И тука политиците продължават да сочат себе си и да казват „ ние ви вдигнахме доходите, но е виновен производителя, изедника” и да наложиш на фирмите наказателен данък от 33%, за да събереш отново едни бързи пари, които пак ще раздадеш, убивайки пазара, убивайки производството. И така ще остават все по-малко фирми, все по-малко производители и все по-малко стоки в магазина и по-малко пари в държавата. Това е огромната социалистическа лъжа, в която продължаваме да живеем. Този социализъм е заплаха за икономиката ни, за работните места, за доходите, за състоянието на цялото ни общество. Защото вече десетилетия поддържа българите бедни и зависими докато останалите държави, които се отърсиха от него вече настигат богатите общество, които отдавна живеят в свят на пазарна икономика и свободно, конкуриращо се производство. 

Този път иска КОД за българското общество – свобода за предприемчивите и производителите, ясни правила, без чиновнически и държавен произвол. Това ще увеличи производството, работните места и ще повиши значително доходите, обеща Москов.