Петър Москов: Национално обединение на десницата е стратегически проект за преучредяване на десницата

Петър Москов, КОД и Николай Ненчев, БЗНС

Защо КОД не продължи самостоятелното си явяване от миналата предизборна кампания, а учреди коалиция Национално обединение на десницата?

Основният капитал на КОД са десните ценности, а те са обединение на нацията зад единен национален идеал, отстояване на десните идеи за  защита на работещите решения, на нормалността в живота на хората, на градивните политики в обществото и на християнските ценности, които ни характеризират като цивилизация. След като заявихме тази кауза ясно на миналите избори, сега се поставихме следващата задача – да започнем едно постепенно стратегическо национално обединение зад нея. Коалицията, с която се явяваме Национално обединение на десницата е съюз между КОД, БЗНС, БДФ и СЕК и си поставя много по-големи и дългосрочни и политически идеи от влизането в Народното събрание.  Още по време самостоятелното си явяване на миналите избори КОД даде ясна заявка, за реорганизиране и преучредяване на дясното. Национално обединение на десницата е  голяма стъпка в тази посока със заявка за различна, градивна енергия в българскатаполитика. В предишния парламент нямаше десница. Липсата на десни политици предопредели и липсата на смислен разговор за отговорност, за цели и за отстояване на принципи и политики. Всички се надпреварваха да обясняват, че са „против“. Отсъстваше  разговор за хората, за истинските проблеми и за верните решения. Това е разговорът, който винаги е водила българската десница – разговорът „ЗА“. Задачата ни е да променим това и да дадем възможност на всички, които знаят, че дясното е силна държава, че дясното е отговорност за миналото, за сегашното и за бъдещето – да гласуват.

Какво означават десни решения конкретно в България и конкретно сега?

Решението на десницата за силна държава и здраво общество има три стълба. Първо, интереса и единството на българската нация. България е силна, когато българите са обединени под един национален идеал, а той е един от Възрожденски времена – образована и просперираща българска нация, част от Европа и модерния християнски свят. Днес либералите се опитват да разрушат този идеал и да разбият обществото ни на отделни малцинства.  Второ, всяка дясна политика е подчинена на добруването на българското семейство. А това добруване се осигурява: 1. От свобода на бизнеса и икономиката, защото те  изхранват и осигуряват просперитета на всяко семейство, а не държавата и неправителствени организации да изземват тези функции, за да харчат парите на данъкоплатците за безсмислени, често и вредни цели  2. От качествено образование, защото само то гарантира конкурентноспособност и самостоятелност на бъдещите поколения 3. От модерно и ефективно здравеопазване, защото здравето и живота на всеки българин са основна ценност за общността.  Третият стълб на десницата е защита на личното достойнство и християнската вяра на всеки човек. Едно общество е здраво, когато стъпва на отговорността, достойнството и вярата на всеки отделен негов член. А най-голямото погазване на човешкото достойнство е да го лишиш от възможността да работи и да съгражда и да принудиш други хора да го издържат със своите данъци. Така либералите от една страна, унижават човека, като го превръщат в лентяй, от друга – разрушават усещането за справедливост в обществото, принуждавайки работещите да издържа неработещите.

Защо КОД толкова остро отрича новата либерална левица?

Защото нейната основна кауза е „Разделяй и владей“. Тя руши всичко, което прави едно общество здраво и независимо, а всеки отделен човек – достоен и самостоятелен. Либералите разрушават националната общност и противопоставят хората в малцинства и социални групи „със специфични интереси“ – Българи срещу роми, деца срещу родители, хора с една сексуална ориентация, срещу хора с друга, политици срещу граждани и т.н. Всички тези деления ни правят слаби и като граждани, и като общество. Не можем да защитим националните си интереси, не можем да се противопоставим на никакво посегателство към държавата ни, нито от криминални интереси отвътре, нито на чуждо недобронамерено влияние отвън.  Това е резултатът от левите и либерални управления.

Как Национално обединение на десницата се справя с тази заплаха?

Ще посоча няколко основни неща. Първо ние в Национално Обединение на Десницата категорично сме отвратени от начина, по който се води политическия разговор в момента – едни ченгета замерват други ченгета. Превръщат политиката в цирк, от който резултат за хората няма. Разговорът не се води за политика, за алтернатива, как животът ни ще се промени в някаква посока. Говори се за изчегъртване на политически сили, а не на порочни практики. Издига се „човекът на този“, срещу „човека на онзи“, а не  правилни решения срещу вредни и неработещи модели. С  една дума – целият цирк е, за да се сменят едни ченгета с други и нашите данъци да продължат да бъдат усвоявани от бившите комунистически ченгета и техните приближени кръгове.В целият този цирк обаче се крие и друга голяма заплаха за националния интерес на България – може да се окаже изведнъж, че  битката уж срещу лошите, всъщност  е битка на просъветската левица срещу пълноценното ни членство в ЕС и НАТО. Чуваме такива заявки и много категорично се противопоставяме на това. Защото, казвам откровено, че имам резерви към високия драматизъм, с който се посреща всяко назначение или уволнение в последните седмици и съм притеснен, че зад този преигран драматизъм остава  премълчан очевидният извод,  че се провежда същностна и нелегитимна промяна на политическата власт. На власт е левицата. Левицата, защото президента Радев е издигнат от БСП и е избран с техните гласове и гласовете на ДПС. Неговото служебно правителство е опитното поле на бъдещо мнозинство между старата просъветска левица, която се обединява около БСП и новата, проевропейска левица около Да България. Тези две политически тенденции отричат нашия възрожденски национален идеал – Силна и образована България, част от Европейското семейство. Затова те са политически противници на Национално обединение на десницата. Давате ли си сметка, в политиката да се върнат хора като Бойко Рашков, Румен Гечев, Жан Виденов без това да предизвика обществен скандал. Всички те са част от руинирането на българските национални интереси. Всички те са работили единствено срещу силата на българската държавност и за подчиняването й на чужди държавни интереси.А за да е възможно връщането на такива хора, след толкова години е виновна ГЕРБ.

Защо обвинявате ГЕРБ, нали е дясноцентристка партия?

ГЕРБ направи огромни компромиси с дясното. Недопустими компромиси, през които години наред мимикрираше, криеше се, имитираше дясното. Докато ние в КОД настоявахме, че трябва да скъсаме връзката със старата комунистическа върхушка и държавна сигурност, Борисов обясняваше възторжено, че Живков е построил две Българии. И какъв е проблемът ли? Ето, левицата се връща на власт, живковистите в лицето на БСП и техните деца в лицето на Да България ще дойдат и ще построят още две Българии – една богата и лапаща за тях и една бедна и изоставаща за българските граждани, точно както е било и при Живков – Една България за номенклатурата и червената върхушка и друга мрачна и безправна България за обикновените българи.  И за факта, че днес е възможно връщането на тази левица и тези две Българии, отговорност носят ГЕРБ. Те обезличиха и изхвърлиха от политиката си десните ценности. Не проведоха и не реализираха обещанията на старата десница за декомунизация, не освободиха икономиката от държавна намеса, оставиха олигархията на старата левица да  се разпорежда с парите на българските данъкоплатци. Битката на КОД, битката на Националното обединение на десницата е връщането на истинската, смислената, безкомпромисна с ценностите и интересите на българите, отговорна десница. Това означава силна българска държава с грижа и отговорност към всеки българин, без компромис в защита на националните ценности и български традиции, без компромис в защита на достойнството и парите на работещия и отговорен българин, без компромис в защита на здравето и просперитета на семейството, на християнските ценности и на образованото и конкурентноспособно бъдеще на България.

От тази десница има нужда България, която да води успешна и обединителна политика За България – без компромис!

_________________________________

💎 Най-активно можете да следвате кампанията на КОД в официалната ни Facebook страница.