Православието съхранява българския дух вече 1150 г

Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства,

Тези дни Българската православна църква чества своята 1150 годишнина. На 4 март 870 г. в Константинопол на Поместен църковен събор се дава първият статут на автономия на Българска Църква, като част от Източноправославната общност.

По този повод, Националното ръководство на КОД поздравява Ваше Светейшество Патриарх Неофит и техни Восокопреосвещенства Митрополитите, членове на Св. Синод, както и всички вярващи православни християни в България.  Отправяме пожелание за крепко здраве, силен дух и светла вяра.

Партия КОД приема източното православие за неизменна част от българската национална идентичност и цени изключително високо постиженията на БПЦ в историческото самоутвърждаване на българската нация.

Незаменима е ролята на православието за съхранение на българския дух в тъмните времена на чуждо владичество и чужда вяра.

Българският народ върви по този път повече от хиляда години, въпреки всички изкушения и изпитания, които историята излага на пътя му. Спътници са ни всички народи, които носят в съзнанието си образа на Съда. Това уникално очакване и търсене на съд и справедливост, споделяни от всички европейски народи, е намерило досега най-различни изрази, през революционното правосъдие, до днешната идея за върховенството на правото. Този път не е извървян докрай. Но това е пътят на Православната вяра, СЪД-ба на българския народ и неговия огненосец – Българската православна църква.

Светъл празник!

Петър Москов

Председател на партия КОД