Сваляне на административните тежести от бизнеса е решение за излизане от икономическата криза, чийто пик предстои

Сваляне на административните тежести от бизнеса е решение за излизане от икономическата криза, чийто пик предстои, смятат от партията „Консервативно обединение на десницата“ (КОД).

В пресклуба на БТА  във Велико Търново представителите на листата на КОД за Четвърти Великотърновски избирателен район направиха анализ на отминалите избори за 49-и парламент и очертаха приоритетите си занапред.

На регионално равнище формацията е увеличила гласовете с близо 54 процента, спрямо изборите през есента на миналата година, посочи водачът на листата Иван Петков – студент по право и политология. Той подчерта, че политиката е дълъг процес, в който от КОД ще продължат диалога с реалния бизнес, научната общност и експертите.

Според адвокат Мирослав Евтимов още в началото на есента ще се усетят първите резултати от сериозната икономическа криза, която ще се отрази на работата на предприятията в реалния сектор. Първите, които ще пострадат, са тези от строителния бранш, прогнозира той. Причината е в сериозното увеличение на цените на строителните материали.

По думите му реалният бизнес, се нуждае от по-малко административни тежести, а не от таван на цените. Целта на КОД е икономиката да бъде прозрачна и предвидима, а не чрез допълнителни административни условия самата държава да я тласка в сивия сектор, подчерта той. „Няма как в България да дойде суровина от чужбина на високи цени и българският производител да намали пазарната цена“, посочи Евтимов.

Според Иванка Събева, която работи в сферата на търговията, не цените, а оборотът е от значение за тази икономическа сфера. „Никой търговец няма да вдигне цените, след като знае, че е в конкурентна среда, затова една държавна регулация, може да влоши положението“, посочи тя и допълни, че подобно вмешателство може да доведе до фалити, тъй като всеки предприемач е обвързан и с банкови кредити.

От формацията подчертаха, че в политически план трябва да бъдат преучредени десните и левите политически партии, които със своите политики да отговорят на новите обществени процеси и да осъществят диалог.

От КОД – Велико Търново са готови за участие в предстоящите през есента местни избори. Предстои да бъде открит офис на партията, в който да се събират идеи и предложения за решаване на важните въпроси за региона, посочи адвокат Евтимов. Той подчерта, че от формацията ще инициират срещи с бивши представители на местната власт и експерти, които могат да предложат идеи за решаване на конкретни проблеми.