Светлозар Раянов: Обвързаността с Кремъл ни отдалечава от свободния свят

Надявам се, че Паметникът на Съветстката армия ще бъде преместен, това беше целта ми – да се вземе решение на държавно ниво, а не случайни „вандали“ да са съборили паметниците и това да остане в историята, като вандалско дело, казва мъжът, разбил със строителен чук плочата му

– Г-н Раянов, след като на 23 февруари разбихте със строителен чук плочата на Паметника на Съветската армия, последва бурна реакция от партии и институции. Столична община обяви, че плочите са опасни и трябва да бъдат премахнати. Столичният общински съвет пък възложи на областния управител да премести паметника, но към днешна дата няма решение на областната управа. Очаквахте ли такава реакция и оптимист ли сте, че ще се премести монументът след толкова години?

Надявам се, че ще бъде преместен. Ако има някакви бъдещи акции – ще участвам в тях. Целта ми беше точно това – да се вземе решение на държавно ниво за премахването на този, а и на други съветски паметници, а не случайни „вандали“ да са съборили паметниците и това да остане в историята, като вандалско дело. Надявам се най-после да има достатъчно мнозинство от хора, които се изправят открито срещу исторически лъжи, които са ни натрапвани повече от 50 г. Тези, които изберем след една седмица трябва да вземат най-после исторически правилното решение.

– Какво ви подтикна да разбиете плочата, на която пишеше: „На съветската армия освободителка – от признателния български народ“?

– Направих го с дълбокото убеждение, че този текст, а и целият паметник, е историческа лъжа, повтаряна десетилетия, и не символизираща нищо друго, освен господството на Съветския съюз в нашата страна и насаждането на комунизма.

Моето послание е много ясно – държавните мъже да вземат най-после едно решение, което се бави повече от 30 г. Обвързаността с Кремъл ни отдалечава от обвързаността и интеграцията с европейското семейство, защото ценностите са различни, начинът на живот е различен, светогледът е различен. И изборите, които предстоят, са избори за това как искаме да живеем, по какъв начин.

– Колко време обмисляхте действието си или беше спонтанно?

– Решението беше спонтанно и го взех още в първите дни от започването на войната на Путин срещу Украйна. още тогава си купих този голям чук, с който след това разбих плочата. Поканих няколко приятели да дойдат с мен, но те тогава ме разубедиха и аз се отказах. На годишнината от започването от войната, когато посланик Елеонора Митрофанова поднесе цветя на този паметник, решението ми бе приведено в действие, което бе малко по-обмислено.

– Има ли вече повдигнато обвинение срещу вас и уплашихте ли се, когато ви потърсиха от полицията?

– Все още няма обнинение. Не се уплаших, защото съм убеден, че това, което направих, не е престъпление, а напротив – едно дълго потискано желание да излезе наяве истината за тази армия. Стоя зад постъпката си и в нито един момент не съм съжалявал, че съм я извършил. Заплахите, които получих в интернет и коментарите в разни сайтове, са очаквани. Те даже ме окуражават, защото виждам какви хора са го писали и още повече доказват правотата на това, което съм извършил.

– Много хора обаче ви нарекоха фашист след тази постъпка, вие как се определяте?

– Абсолютно не смятам, че мога да бъде наречен „фашист“ от хора, които не знаят за какво става въпрос и що е фашизъм. Тези хора са с толкова ниско интелектуално ниво, че никога не са прочели например „Фашизмът“ на Желю Желев. Книгата е била забранена и той е обявен за дисидент, защото този, който я прочете, ще види точно съответствие с комунистическия режим.

Тези, които наричат мен и всички, които определяме Русия за агресор и окупатор в България целят да ни сплашат и да предотвратят излизането наяве на историческата истина за ролята на съветската армия в нашата история, за това какво ни е донесла и какво е утвърдила, а именно – комунистическия режим.

– На прага сме на петите избори през последните две години. Как виждате вие политическата перспектива за България?

– България се нуждае от стабилно дясно управление, от едно стабилно дясно обединение, което да проведе десни политики. Защото виждаме популистки и леви социалистически движения и партии, които не водят държавата ни към по-добро.

Дясното управление предлага винаги стабилна финансова политика, то не води до държавен фалит, както досега са ни довели всички леви управления. Левите в крайна сметка винаги водят до фалит. Убеден съм, че дясното управление е по-справедливо, защото дава свобода, както на бизнеса, така и на личната изява на хората.

*интервю в 24chasa.bg