Светлозар Раянов: Обвързаността с Кремъл ни отдалечава от свободния свят

– На 23 февруари Вие разбихте със строителен чук плочата на паметника на съветската армия, на която пишеше: На съветската армия освободителка – от признателния български народ. Защо го направихте?

Направих го с дълбокото убеждение, че този текст, а и целият паметник е историческа лъжа, повтаряна десетилетия, и не символизираща нищо друго освен господството на Съветския съюз в нашата страна и насаждането на комунизма.

Моето послание е много ясно: държавните мъже да вземат най-после едно решение, което се бави повече от 30 години.

Обвързаността с Кремъл ни отдалечава от обвързаността и интеграцията с европейското семейство, защото ценностите са различни, начинът на живот е различен, светогледът е различен. И изборите, които предстоят, са избори за това как искаме да живеем, по какъв начин.

– Заради това някои Ви нарекоха фашист, вие как се определяте?

Абсолютно не смятам, че мога да бъде наречен “фашист” от хора, които не знаят за какво става въпрос и що е фашизъм. Тези хора са с толкова ниско интелектуално ниво, че никога не са прочели например “Фашизмът” на Желю Желев. Книгата е била забранена и той е обявен за дисидент, защото този, който я прочете, ще види точно съответствие с комунистическия режим. Тези, които наричат мен и всички, които определяме Русия  за агресор и окупатор  в България целят да ни сплашат и да предотвратят излизането наяве на историческата истина за ролята на съветската армия в нашата история, за това какво ни е донесла и какво е утвърдила, а именно – комунистическия режим.

– Как виждате политическата перспектива за България?

България се нуждае от стабилно дясно управление, от една стабилно дясно обединение, което да проведе десни политики. Защото виждаме популистки и леви социалистически движения и партии, които не водят държавата ни към по-добро.

Дясното управление предлага винаги стабилна финансова политика, то не води до държавен фалит, както досега са ни довели всички леви управления. Левите в крайна сметка винаги  водят до фалит. Убеден съм, че дясното управление е по-справедливо, защото  дава свобода, както на бизнеса, така и на личната изява на хората.