Ваньо Шарков, КОД: Бедни сме, защото ни управляват по социалистически 

КОД изпълнява волята на десните свободни българи – тя е много ясна – свободна и независима България, почтени и неподкупни политици, които не продават националния ни интерес в различни посолства, конкурентна икономическа среда без паяжина от привилегировани фирми на червени олигарси, модерно конкурентно образование, без лъжи и натиск от чужди държави и неправителствени организации, качествено здравеопазване, насочено към нуждите на пациента, а не на собствениците на частни болници. Това заяви зам.председателя на КОД Ваньо Шарков на среща с избиратели в Луковит. Той обвини управляващите през последните години, че взимат некадърни управленски решения и убиват българските производства. Първо раздават данъците на гражданите като  помощи за приближени фирми като Лукойл, обясни тезата си Шарков, според него с това решение, правителствата  директно качват цените на стоките. После, за собствената си глупост обвиняват търговците и ги наричат спекуланти. После правят следващата глупост и слагат таван на цените и убиват производителите, а накрая наказват целия бизнес с допълнителен данък от 33%, за да имат после пак от къде да раздават на приближените си. 

Според Шарков, най-големият стимул за производството и за всеки бизнес е свободата и ясните правила. Затова КОД настоява за „Кодекс с единни изисквания“ към бизнеса по примера на Германия и останалите икономически развити европейски държави. Това означава точен, ясен списък с конкретни изисквания, които всеки бизнес трябва да покрие. Всеки, който ги покрие може да започва да работи, а чиновниците проверяват единствено записаните изисквания и не поставят нито едно условие повече. Не гледат за правописни грешки, не оценяват почерка ти, не поставят никакви допълнителни искания. Това ще ограничи максимално корупцията и ще осигури спокойствие и стимулираща среда за бизнеса.

Годините на прехода показаха, че лидерите в дясно не винаги отстояват заявените цели, с болка констатира Шарков. Показаха, че понякога са готови да предадат избирателите си и да служат на други интереси, някой дори поднесоха десните гласове на соцпрезидента Радев и на Корнелия Нинова и БСП. Затова в момента надеждите ни са в обединението на десните избиратели, а не на лидерите. Ние искаме да върнем надеждата на всички десни свободни българи. Искаме да изпълним тяхната воля и техните мечти за независима и свободна България.  

В момента най-голямата пречка пред тази мечта е антиевропейското и антибългарско поведение на Румен Радев. Ако не помагаш на жертвата Украйна, значи си на страната на  агресора Русия. Трета позиция няма, категоричен е Шарков и партия КОД. Затова първата задача на новия парламент трябва да бъде свалянето на президента. Шарков отбелязва, че българската конституция позволява тази процедура да бъде започната с 80 подписа на народни представители, но се съмнява, че коалицията ПП/ДБ да го направи, защото точно те го избраха за втори мандат.

Втората задача за един отговорен български парламент, трябва да бъде приемането на български закон „Магнитски“, какъвто Шарков твърди, че КОД имат вече готов.

Политиците, които сме в КОД винаги през годините сме настоявали за лустрация. Това, че не сме намирали мнозинство, това ,че не сме успели да я прокараме е проблем, но няма да спрем да го предлагаме, защото това е най-важното условие България да стане свободна и независима държава и политиците й да служат на българските граждани и на националните ни интереси, а на на чужди имперски амбиции. Всеки, който застане зад законопроекта ни за лустрация е потенциален партньор на КОД, твърди Шарков и заявява категоричното си убеждение, че в някои от партиите които ще влязат в следващото народно събрание ще има хора с дясно мислене, които ще подкрепят лустрационен закон. Той обаче отказва да се ангажира с очаквания към партийните централи докато не види техните подписи под закона.