Вили Лилков, подкрепен от КОД: Моята кандидатура е отговор на възмущението срещу лидерите на десницата

*интервю за БНР

„Общинските политики не са място за експерименти. Нека кандидатът на ПП и ДБ да влезе в Общинския съвет, за да се научи и да натрупа опит“

Нямам намерение да влизам в сговор с Атанас Атанасов и Асен Василев. Това заяви пред БНР проф. Вили Лилков, който от вчера е сред кандидатите за кмет на София на предстоящите местни избори. Той е учен, общественик и политик, който има опит в местната и законодателната власт.

Той коментира изказванията по негов адрес на двамата лидери, направени вчера в предаването на БНР „Неделя 150“. 

Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля , че спечели около 10 хиляди гласа“каза вчера пред БНР Асен Василев.

Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София“, заяви пък Атанас Атанасов пред Националното радио.
„Може би лидерите на ДБ и ПП са разчели грешно моето послание. То не е отправено към ръководството на тези формации. Обръщам се към избирателите. Познавам тези хора. Работил съм за СДС и ДСБ и имам хиляди приятели в тези среди“. 

От три години дясното систематично е разделяно от  лидерите на т.нар. десница по няколко начина, смята проф. Лилков. 

„Тези лидери предложиха на десните избиратели в София да подкрепят Мая Манолова на кметските избори през 2019 година. Има ли човек, който да каже, че тогавашният избор, който направих да застана срещу БСП и Мая Манолова, не е бил правилен?

През следващите години тези десни лидери предложиха на избирателите кандидатурата на Румен Радев и я подкрепиха за президент. Тогава аз дадох знак, че не трябва да се гласува за него.

Те влязоха в коалиция и управляваха с БСП.

Аз и моите приятели, с които повече от 30 години се борим за демокрация в София, не искаме да забравим тези неща. Моята кандидатура се явява като отговор на това възмущение срещу лидерите на десницата, а не срещу личността на техния кандидат“

Той опроверга твърденията, че е кандидатура на ГЕРБ. 

„Настоявам ГЕРБ да се яви със собствен кандидат, който да защити постигнатото и да отговаря за това, което е обещано, но не е постигнато в столицата“.

В тази кампания ще се придържам към разговора за големите проблеми на София и няма да коментирам моите опоненти в личен план, отбеляза още проф. Лилков.

„Няма да говоря за роднините на кандидата на ПП и ДБ. Общинските политики не са място за експерименти. Нека влезе в Общинския съвет, за да се научи и да натрупа опит. Обещавам му, че заедно ще работим за столицата„.

Някои от тези проблемите на града трябва да бъдат адресирани и към държавата – и от гледна точка на законодателството, и на инфраструктурата, отбеляза той. 

„Държавата трябва да помогне на столицата, а не да се държи към нея като мащеха. Дори да имаме спорове с държавните мъже, ще имаме и държавнически разговор, ако стана кмет“. 

Вили Лилков коментира Петицията за провеждане на предварителни избори за общ кандидат на демократичната общност в София. 

В момента търся подкрепа и ще проведа разговор с всички лидери в дясно. Ще изясним концепции и позиции, и ще изградим една коалиция, с която ще се явим на изборите. Ще имаме 24 кандидати за районни кметове. Ще представя листа от компетентни и подготвени хора за влизане в Общинския съвет. Не трябва да съсредоточаваме кампанията само върху личностите на кандидатите за кметове. Общинският съвет е по-важен от кмета“. 

Не можех да откажа на хората от Инициативния комитет, които издигнаха моята кандидатура, призна той.

Всички жълти павета трябва да се сортират и да се провери основата, коментира още проф. Лилков.